MTA COMPANY LIMITED
Proje Açıklaması
Sudan Cumhuriyeti'nde maden arama araştırma faaliyetlerini yürütmek amacıyla 28.03.2018 tarih ve 733 sayılı Bakan Oluru kapsamında 28.05.2018 tarihinde MTA Company Limited adıyla kurulan şirketimiz ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti arasında 22 Kasım 2018 tarihinde ilgili metalik madenlerin aranması ve işletilmesi için imtiyaz anlaşması imzalanmıştır. Yapılan anlaşmayla Kızıldeniz Eyaleti'nde, Başkent Hartum’un yaklaşık 850 km kuzeydoğusunda, Port Sudan şehrinin güneybatısında 2 adet maden arama ruhsatı 2018 yılında temin edilmiştir. RS4-A ruhsatı 302 km², RS7 1023 km²'lik bir alanı kaplamaktadır.
Çalışmaların yürütüldüğü RS-7 ruhsat sahasında; Üst Prekambriyen yaşlı yeşil şist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş metagranitler, metavolkanitler, klorit-kuvars-serisit şistler, ofiyolitik (serpantinitler) temel birimler, temeli oluşturmaktadır. Temel birimler içerisine sokulum yapmış granit, granodiyoritler, bazaltik, andezitik ve aplitik dayklar ile tüm birimler içerisine sokulum yapmış diyorit-diyorit porfirler ile Kuvaterner yaşlı alüvyonlar yüzeylemektedir.
Yapılan etüt çalışmaları sonucunda Kuvaterner öncesi birimler içerisine sokulum yapan galenit-sfalerit-pirit±kalkopiritli silis-karbonat damar-damarcıklı diyorit-diyorit porfirler ve K50D doğrultulu limonit-hematitli, az malahitli, pirit+kalkopiritli, silisli tektonik zonlar boyunca yer yer Au-Cu cevherleşmesi gözlemlenmektedir.
2019 ve 2020 yılının ilk yarısına kadar ruhsat sahasında, uzaktan algılama, genel jeokimya, tahkik jeokimya, havadan jeofizik (manyetik, manyetik gradyan, radyometrik) 1/100.000, 1/25.000, 1/10.000, 1/5000 ölçekli jeoloji, detay jeoloji ve yarma çalışmaları yapılmıştır.
Genel ve detay jeokimya çalışmaları sırasında ruhsat sahasından sediman, toprak ve kayaç jeokimya numuneleri ve açılan yarmalardan oluk jeokimya numunesi alınmıştır. Bu çalışmalarda 24,4 gr/ton’a kadar Au değeri alınması nedeniyle, 2020 yılının ikinci yarısından itibaren sahada sondajlı arama çalışmaları başlamıştır.
Ruhsat sahasında 2020-2022 yılları arasında toplam 101 lokasyonda 22.454,30 m sondaj çalışması yapılmıştır. Sondajlı aramalar sırasında karot örneklerinden; mineralojik-petrografik, XRD ve jeokimya örnekleri alınmıştır. Karot jeokimya örneklerinin analizleri sonucunda; RS-7 nolu ruhsat sahasında ekonomik bir Au-Ag-Pb-Zn-Cu mineralizasyon kaynağı belirlenememiştir. Bu nedenle ruhsat sahası terk edilmiştir. RS-4A nolu ruhsat sahasında ise yer halkla uzlaşma sağlanamadığından, maden arama çalışmaları yürütülememiştir.
MTAIC, Sudan’da sosyal sorumluluk projesi kapsamında su kuyuları açmış ve su tankları da tahsis ederek yerel halkın kullanımına sunmuştur.
Güvenlik sorunu nedeniyle ülkedeki faaliyetlere ara verilmiştir.